אולי אתה מקווה שהמדינה תיקח אחריות ותדאג לטיפול בחולה הסיעודי – אבל בסופו של דבר האחריות הישירה מוטלת על המשפחה והקרובים של החולה ולכן חשוב לברר לגבי ביטוח סיעודי.
אדם סיעודי הוא כזה הנזקק לעזרת הזולת בשוטף עקב מצב גופני או מוחי והוא זקוק למטפל צמוד. עלות של עובד זר, כולל ההוצאות הנלוות, נע בין 6000-8000 ש"ח לחודש….. עלות של מוסד סיעודי נע בין 10,000-25,000 ש"ח לחודש !
76% מבין החולים הסיעודיים גרים בבית ו 24% נמצאים במוסד סיעודי .
מי אחראי לשלם את העלות החודשית הזו ?
חשוב שתבינו – העלות החודשית של המטפל הסיעודי באה בנוסף לעלויות שוטפות כמו מגורים, אוכל, תרופות… קצבת הפנסיה וקצבת זקנה יעזרו לכם עם ההוצאות הרגילות, אבל כשיש אדם סיעודי במשפחה צריך לשלם גם על מטפל, אנחנו ממליצים לתכנן מקור הכנסה נפרד עבור אדם סיעודי.
המדינה אולי תשתתף בהוצאות של הטיפול, אבל בסכומים קטנים ובתנאים מסוימים. ולכן לאדם שאין לו ביטוח סיעודי או כסף בצד – רוב ההוצאות של עלות הטיפול יפלו על המשפחה.
מכיוון שמדובר בהוצאות גבוהות מאוד ותוחלת החיים של אנשים עם מצב סיעודי עלתה מאוד -יש צורך לשלם את ההוצאות האלו שנים רבות.. ולכן אנחנו ממליצים לכם לוודא שיש לקרובים שלכם ולכם ביטוח סיעודי .
לא ניתן לרכוש היום ביטוח סיעודי פרטי חדש!!
החל מ2019 ובאישור משרד האוצר הפסיקו החברות למכור ביטוח סיעודי פרטי. קופות החולים עדיין מאפשרות להצטרף לביטוח כזה – מתחדש ואינו מובטח. ומספר מצומצם של ביטוחים קולקטיביים כמו "קולקטיב נכי צהל" – עדיין ממשיכים תוכנית סיעודית קולקטיבית עם חברת מנורה מבטחים .
אם יש לכם ביטוח סיעודי ותיק נשמח לתת לכם שירות – פנו אלינו .
אם אתם רוצים בדיקה לדעת מה יש לכם – פנו אלינו .
מה הן מקורות הכנסה של אדם סיעודי ?
אם מדובר בילד – רק קצבת נכות וביטוח סיעוד יתנו להורים פיצוי חודשי.
באדם בוגר עד גיל פרישה (65 לנשים ו67 לגברים) – אובדן כושר עבודה/פנסיית נכות + קצבת נכות מביטוח לאומי- אלו מתקזזים זה עם זה על פי התנאים שלהם, ובכל מקרה אמורים לשמש לשוטף מגורים/רפואה/תזונה) וביטוח סיעוד .
מקורות הכנסה למבוגר מעל גיל פרישה– קצבת אזרח ותיק , קצבת פנסיה (אמורים לשמש לשוטף מגורים/רפואה/תזונה), קצבת נכות, קצבה סיעודית של ביטוח לאומי – מתקזזת עם קצבאות אחרות!! ניתנת רק למי שעמד במבחן הכנסה .. וגם במידה ויש זכאות ניתנת כשעות עזרה ובנוסף מקסימום של 2,150 שח לחודש… לרוב הרבה פחות.
מנתונים אלו ניתן להבין כי תמיכה של המדינה בהוצאות הנוספות של אדם סיעודי יכולה להיות קצבת נכות/ניידות או קצבה סיעודית זעומה, ובכל מקרה יש קיזוז תשלומים של אלו מול אלו ומול קצבאות אחרות ואובדן כושר עבודה. מבדיקה שלנו העזרה הממוצעת לאדם סיעודי מביטוח לאומי היא במימון 15-20 שעות עבודה שבועיות של מטפלת המגיעה לבית החולה.
כלומר המדינה מסתמכת באופן מוחלט, על כך שאדם ישכיל לבטח את עצמו באופן פרטי. המדינה בעצם סומכת על האזרח שישתמש במקורות המימון האלטרנטיביים – ולכן מי שאין בידו ביטוח סיעודי או נכס נדלן/כספי משמעותי – לא יהיה לו מאיפה לשלם על עלות מטפל סיעודי, הנטל כנראה ייפול על הילדים .
אם אין לי ביטוח סיעודי פרטי מה אתם ממליצים לי לעשות ?
אנחנו ממליצים לכם לבחון הצטרפות לביטוח סיעודי של קופת חולים – אבל הוא אינו מובטח.. יכולים להקטין אותו ואף לבטל אותו ובכל מקרה הוא לא מכסה תאונות. ולכן חשוב לקבל ייעוץ פנסיוני, נבדוק האם קיימים נכסים משמעותיים ונתכונן לעתיד.
נכסים מניבים יכולים לשמש כחלופה לקצבה חודשית. למשל דירה נוספת לדירת המגורים שמניבה הכנסה חודשית, חסכונות בבתי השקעות שמניבים ריבית או תשואה חודשית, וגם נכסים דיגיטליים מניבים כמו ספר או אפליקציה.
מה היא קצבת סיעוד ומי זכאי לקבל קצבת סיעוד?
כדי לקבל קצבת סיעוד / גמלת סיעוד של ביטוח לאומי צריך לעמוד בכל התנאים. מי שעמד בתנאים ומגיעה לו קצבה יעשו לו בדיקה רפואית ויקבעו את רמת המוגבלות שלו מדרגה 1 עד דרגה 6.
מי שנמצא זכאי – מקבל שעות טיפול שבועיות / או קצבה / או שילוב של שניהם.
בדרגה 1 מקבלים 5.5 שעות שבועיות או 1,450 ש"ח חודשי , ובדרגה 6 מקבלים 26-30 שעות שבועיות של טיפול, כאשר ניתן להמיר עד 10 מהן בקצבה חודשית של כ2,150 ש"ח .
המבחנים שיש לעמוד בהם כדי לקבל קצבת סיעוד:
- תושבה המדינה ומעל גיל פרישה
- זקוק במידה רבה לזולת
- מבחן הכנסות– רק מי שמרוויח מתחת ל12 אלף חודשי יוכל לקבל זכאות מלאה ( ועד 18 אלף זכאות חלקית) בחישוב ההכנסות נכללות הפנסיות המשפחתיות, וכן הכנסות כמו שכר דירה , ריביות , רוב הקצבאות ( אבל לא כולן ) ועוד…
- מבחן מגורים
- קיזוז מול גורמם נוספים
"קבלת קוד" לאשפוז סיעודי – זהו המונח שמשרד הבריאות משתמש בו, בכדי לאפיין חולה סיעודי שזכאי לקבלת עזרה כספית, זאת לאחר שעמד במבחן ההכנסות של קרוביו ובמקביל שמצב בריאותו דורש סיוע, הסיבה לסלקציה הקשה נגרמת עקב בעיית תקציב שאינה מאפשרת לספק סיעוד לכל הזכאים.
מרכיבים בעלות של מטפל סיעודי ?
עלות חודשית של עובד זר נעה בין 6000-8000 ש"ח לחודש והיא כוללת:
- שכר חודשי קבע למטפל סיעודי.
- דמי כיס- למשל 400 ש"ח לחודש.
- ביטוח בריאות לעובד זר עולה כ 250 ש"ח (משולם שנתי).
- פנסיית חובה.
- יום חופש בשבוע.
* המידע לעיל הינו מידע כללי. אין במידע כדי להוות או להחליף יעוץ ביטוחי /פנסיוני ו/או אחר מכל מין וסוג שהוא .